Finns det privatlån utan UC?

Privatlån utan UC

När man ansöker om lån görs vanligtvis en kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Men visste du att det även går att få privatlån utan UC?

Många som ansöker om lån väljer att ansöka på flera ställen innan de bestämmer sig för vilket som verkar bäst. En nackdel med detta är att du kan få många kreditförfrågningar på dig, vilket i sin tur kan minska möjligheten att få godkänt på en ny låneansökan. Ju mer du ansöker desto mindre blir alltså sannolikheten att lånet går igenom. Åtminstone om man ska tro vad ryktena säger.

Vad är privatlån utan UC?

För att kreditgivaren eller långivaren ska försäkra sig om att du är en lämplig kandidat för att få låna pengar, görs en kreditkoll eller kreditupplysning i samband med ansökan. Här syns uppgifter som inkomst, eventuella tidigare skulder och lån, samt om du har betalningsanmärkningar. För privatlån är det viktigaste att du har god kreditvärdighet och potential att betala tillbaka lånet inom rimlig tid.

Du kan alltså få privatlån även om du saknar fast inkomst eller har osäker anställning, så länge du kan visa upp att du tjänar tillräckligt för att klara av ett nytt åtagande. Kreditkollen görs alltså både för din och för långivarens trygghet. Ingen är betjänt av att du tar på dig för många lån som du inte klarar av att betala av. Det klassiska är att kreditupplysning görs hos UC (Upplysningscentralen), men på en nackdel är att alla förfrågningar syns i registret.

Därför har många låneföretag och kreditföretag istället valt att gå över till att köpa tjänster från kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. Då kan du ansöka om flera lån, men fördelen är att det bara syns en kreditförfrågan i din historik. Det kan också vara enklare att få godkänt på lån utan UC. Lån utan UC är som en extra service till dig som kund och därför kan dessa lån vara något dyrare än traditionella.

Var hittar man bästa privatlånet?

När du ska ansöka om privatlån är det enklast och smidigast att göra det online. Om du använder en jämförelsetjänst kan du knappa in önskat lånebelopp och se direkt på skärmen vilka erbjudanden som är aktuella. Sedan anger du dina uppgifter och skickar in ansökan direkt online. Ofta går det mycket snabbt att få svar och det är inte ovanligt att lånet godkänns redan samma dag.

Lånesumman för ett privatlån kan variera och summan kan ligga på allt mellan 5000 kronor och 600 000 kronor. Privatlån är ett så kallat blancolån – vilket betyder att lånet är utan säkerhet. Pengarna är inte knutna till något specifikt ändamål utan du kan använda dem till vad du vill. Vad använder man då privatlån till? Och hur ska man tänka när man lånar?

Det är vanligt att ansöka om privatlån om man vill betala en resa, köpa ny bil, köpa ett sommarhus eller unna sig något nytt – som en utepool eller bastu. Vissa lånar till kontantinsats när de ska köpa bostad och en del använder privatlån för att lösa gamla krediter och skulder med hög ränta. Ett privatlån är ett av de mest fördelaktiga lån du kan skaffa och räntan är lägre än för exempelvis sms-lån.

Lämna ett svar

Stäng meny