Kan man låna pengar utan inkomst?

Lån utan inkomst

När man ansöker om lån hos en bank finns ofta krav på lägsta inkomst. Men hur gör man om man behöver låna pengar trots att man saknar inkomst?

Ibland kan det köra ihop sig ekonomiskt och det är lite som man säger – att en olycka kommer sällan ensam. Om du behöver låna pengar utan inkomst kan det vara svårt eller omöjligt att få godkänt om du ansöker om lån hos en bank. Så vad kan man göra? Som tur är finns det en mängd andra långivare och låneföretag du kan vända dig till och här hjälper vi dig med tips på hur du kan hitta dem.

Ibland händer det oförutsedda och du står där med en krissituation som du inte vet hur du ska lösa. Kanske studerar du, väntar på att A-kassa eller sjukpenning ska komma igång och betalas ut, eller så är du kanske mellan två jobb och upplever en tillfällig lucka mellan två inkomster. Många lever också utan fast anställning, i en tillvaro där vikariat eller korta visstidsanställningar avlöser varandra.

Vad krävs för att låna utan inkomst?

För att få låna pengar är det ofta ett grundkrav att du är folkbokförd i Sverige (svensk medborgare), och minst 18 år (vissa långivare kräver dock att du är 20 eller 22 år). Om du har någon form av inkomst eller om ni är två i samma hushåll som ansöker om lån är det förstås ett plus, men många långivare kan tänka sig att låna ut utan inkomstkrav.

Huvudsaken är att du anses ha betalförmåga nog att klara av att betala tillbaka lånet inom den bestämda löptiden. Det är viktigt att inte dra på sig onödiga skulder, men om du exempelvis behöver pengar tillfälligt för att kunna betala hyran eller tandläkaren kan ett lån vara till stor hjälp. Det finns framför allt två typer av lån du kan få när du saknar inkomst – privatlån och smslån.

Privatlån utan inkomst

För att du ska kunna få ett privatlån krävs normalt att du har en inkomst på minst 10 000 kr per månad eller 100 000 kr per år. Men du kan faktiskt ansöka om privatlån även om du saknar inkomst. Om du har haft bra inkomst tidigare och nu befinner dig i en tillfällig svacka, har du goda möjligheter att få godkänt på din låneansökan, trots att du saknar inkomst för innevarande år.

Om det ändå är svårt att få godkänt kan du som sista utväg be någon ställa upp som medsökande eller borgensman. Det är dock riskabelt såtillvida att om inte du kan betala tillbaka skulden själv tar borgensmannen över betalningsansvaret. Är du det minsta osäker på din egen betalförmåga bör du därför undvika detta alternativ, eftersom du riskerar att sätta andra i klistret.

Smslån utan inkomst

Du har även möjlighet att ansöka om smslån. Här finns det inte möjlighet att ha medlåntagare eller borgensman. När långivare tar ställning till din låneansökan lägger de störst vikt vid din löpande inomst – oavsett om den kommer från en fast anställning eller inte. Liten inkomst underlättar, men det finns även ett litet antal låneföretag som kan godkänna din ansökan även om du saknar inkomst.

Viktigt att veta är att lån utan inkomst är relativt dyra. Detta beror på att ett sådant lån innebär en ganska stor risk för långivaren.

Lämna ett svar

Stäng meny