Låna pengar utan fast inkomst

Låna utan inkomst

Du kan ha ganska bra inkomst, men saknar du fast anställning kan det ändå vara svårt att få låna pengar. Vad ska man göra åt det och går det att få lån utan fast inkomst?

Ibland kan man behöva låna pengar och om du saknar fast anställning eller fast inkomst och vill låna mycket pengar kan det vara svårt. Bankerna ser ofta ganska snävt på saken, men som tur är finns en mängd låneföretag och långivare som du kan få hjälp av. Generellt kan man säga att det är dumt att låna om man vet att man saknar möjlighet att betala tillbaka lånet.

Men kanske är du mellan två jobb eller parerar flera timanställningar och vikariat – vilket ger en bra inkomst även om det inte ser ut så på pappret? I så fall har du goda möjligheter att få godkänt på din låneansökan även om du saknar fast inkomst. Fast anställning är ett begrepp som har tvingats maka på sig för andra anställningsformer. Men livet går vidare och det är inte alltid man har lyxen att välja själv.

Låna till det du behöver

Behöver du låna pengar utan fast inkomst finns det några olika möjligheter. Om du vill köpa något eller betala utgifter kan privatlån utan inkomst eller snabblån utan inkomst vara bra alternativ. Då ansöker du enklast online och ofta får du svar direkt eller senare samma dag. Snabblån betalas också ut mycket snabbt. Båda dessa lånetyper är möjliga att ansöka om, även om du saknar inkomst.

Om du inte får godkänt på din låneansökan kan det underlätta om du skaffar en medsökande och detta är lämpligtvis någon i samma hushåll. Har du tänkt köpa en bostad finns möjligheten att låna pengar till hus eller lägenhet. Eftersom hushållets samlade ekonomi spelar in räcker det i praktiken att ena parten har fast anställning, för att ett lån ska beviljas.

Skuldkvot och blancolån

Detta förutsatt att den så kallade skuldkvoten inte överskrids. Skuldkvoten innebär att hushållets totala skuld får uppgå till max 5 gånger den årliga inkomsten. Ofta kan det vara enklare att få godkänt på låneansökan till bostad än för privatlån. Till skillnad från privatlån och smslån anses bolån vara säkrare för långivaren eftersom bostaden används som säkerhet.

Återbetalning av lån

Smslån och privatlån är istället av typen blancolån och då lånar du pengar utan säkerhet. Du kan använda dessa lånade pengar till vilket ändamål du vill. Även om det går att låna pengar om du saknar fast inkomst är det klokt att fundera lite över ekonomin. Kommer du klara av att betala tillbaka lånet inom överenskommen tid och vet du hur inkomsten kommer att se ut den närmsta tiden?

I så fall kan ett lån vara helt rätt, även om du saknar fast inkomst. Huvudsaken är att du inte tar på dig mer lån än du kan klara av att hantera. Då är det nämligen lätt att hamna i en negativ spiral där man ser som enda utväg att ta nya lån för att betala tillbaka de gamla. Det är aldrig en bra lösning att ”släcka akuta bränder” med lån, utan det bästa är förstås en ekonomi i balans.

Lämna ett svar

Stäng meny