Vad är ett privatlån?

Privatlån

Snabblån, smslån och privatlån – du har säkert hört talas om dem tusen gånger. Privatlån anses vara det mest fördelaktiga, men vad innebär det egentligen?

Lån utan säkerhet kallas blancolån och privatlån till denna kategori. Det positiva med ett sådant lån är att räntan är relativt låg och att du kan använda pengarna till vad du vill. Oavsett om du vill köpa något, betala en resa eller bygga ut huset kan alltså ett privatlån vara bästa alternativet. Som för alla lån gäller det att jämföra villkor och ränta innan du ansöker och enklaste sättet är att ansöka online.

När du jämför lån och ränta fyller du bara i hur mycket pengar du önskar låna och sedan kan du se hur räntekostnaden påverkas av olika lång återbetalningstid. Ofta är lånebeloppet mellan 5000 kr och 350 000 kronor, men ibland finns möjlighet att låna ända upp till 600 000 kronor. Privatlån är en trygg och stabil låneform och löptiden är vanligtvis längre än för snabblån och smslån.

Hitta billigaste privatlånet

När du jämför lån, villkor och ränta kan du enkelt se vilket som är mest fördelaktigt. Privatlån med bra ränta är inte svåra att hitta men ett tips är att även se till övriga villkor. Den kostnad du betalar för att låna kallas ränta men till denna kan det tillkomma andra avgifter (som uppläggningsavgift och aviavgifter). Den totala räntekostnaden inklusive avgifter kallas effektiv ränta.

Det finns en mängd olika långivare och lånebolag som du kan ansöka om lån hos. Du måste alltså inte vända dig till en traditionell bank och boka möte för att ansöka om lån. Online finns bra verktyg och jämförelsetjänster som både underlättar sökandet och gör det enklare att ansöka om privatlån. Kom ihåg att räntan alltid sätts individuellt och denna kan variera utifrån dina förutsättningar.

Vad krävs för privatlån?

För att få privatlån behöver du vara folkbokförd i Sverige (svensk medborgare) och du måste också vara myndig (över 18 år). Ibland gäller högre åldersgränser och detta framgår när du ansöker om lån. Även om det finns undantag (vissa långivare medger lån utan inkomst), är det till fördel om du har fast inkomst och ordnad ekonomi. Det är också ett plus om du saknar betalningsanmärkningar, även om vissa långivare godkänner lån trots detta.

Återbetalning av privatlån

Hur lång återbetalningstid du får på ditt lån beror på hur mycket pengar du lånar. Om du lånar 10 000 kronor kan löptiden vara ett eller två år, men lånar du 600 000 kan löptiden vara 15 år eller till och med ännu längre. Förutom ränta betalar du även amortering, vilket är återbetalningen av skulden. Tänk på att ju snabbare du betalar tillbaka lånet – desto billigare blir det i form av mindre ränta.

Du kan välja att följa återbetalningsplanen, men du kan också amortera extra (betala av extra) på skulden. Du kan även lösa hela skulden på en gång om du skulle vilja. När du tecknar lån online har du alltid 14 dagars ångerrätt, ifall du skulle ångra ditt lån. Då betalar du bara tillbaka alla pengar och du slipper helt att betala ränta och avgifter. Men observera att du måste meddela långivaren inom 14 dagar.

Lämna ett svar

Stäng meny