Vad är skillnaden på privatlån och blancolån?

skillnad privatlån och blancolån

Många undrar vad det är för skillnad på ett privatlån och ett blancolån. Svaret är att de på sätt och vis är samma sak. Här reder vi ut hur det hänger ihop.

Det finns många typer av lån och det kan vara svårt att hänga med på vad alla termer betyder. Två av de vanligaste begreppen är blancolån och privatlån och dessa är väldigt lika – så lika att de på sätt och vis är samma sak. Låt oss reda ut det hela – här beskriver vi likheter och skillnader mellan de två lånetyperna.

Med blancolån menas att man lånar pengar utan att använda bostad, bil eller annat som säkerhet. Istället tar långivaren stor hänsyn till din inkomst, kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. För att kunna skapa sig en uppfattning om läget gör lånebolaget eller banken en kreditkoll. Då ser de hur din ekonomi ser ut och ser om du har eventuella betalningsanmärkningar eller skulder.

Privatlån och blancolån – lån utan säkerhet

Ett privatlån är ett lån som är avsett för konsumtion och för att virra till begreppen ytterligare kallas detta lån även konsumtionslån. Hur hänger då privatlån ihop med blancolån? Jo, ett privatlån är ett blancolån i den bemärkelsen att du lånar utan säkerhet. Till skillnad från till exempel bostadslån där pengarna binds i bostaden, är pengarna du lånar vid privatlån fria utan särskilt ändamål. Det betyder att du kan spendera dem precis hur du vill.

Vad lånar människor till? Privatlån används ofta till små, tillfälliga kostnader som nya vinterdäck till bilen eller en resa. Vissa lånar även för att bygga ut veranda till huset, köpa bil eller husvagn. Du kan köpa ny elcykel, moped eller låna för att köpa ett husdjur. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad som är möjligt att förverkliga. Det är dock viktigt att inte låna mer än man kan klara av att betala tillbaka.

Spara pengar genom att låna

Om du redan har en massa skulder och dyra krediter kan privatlån hjälpa dig att få bättre ekonomi. Hur kan det vara möjligt? Jo, om du tar ett större privatlån (tillräckligt stort för att täcka dina skulder) med bra ränta, kan du sänka din totala räntekostnad. Du kan faktiskt spara både hundralappar och tusenlappar varje månad om du byter ut ditt smslån eller kredit med högre ränta.

Innan du ansöker om ett sådant lån är det klokt att räkna ihop alla skulder för att få veta hur mycket man behöver låna. Låna sedan den summan och inte något extra. Se sedan till att pengarna verkligen går till att betala av dina gamla skulder. Annars riskerar du att skaffa fler problem istället för att lösa de gamla. Och så var det ju inte riktigt tänkt.

Om du har svårt att få låna

För att få ta privatlån bör du vara minst 18 år och svensk medborgare. Om du saknar inkomst eller har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få godkänt på en låneansökan, även om vissa kreditbolag tillåter lån även med dessa förutsättningar. Har du svårt att få lån på egen hand kan du skaffa en medlåntagare (i samma hushåll), eller en borgensman som är med och delar ansvaret.

Lämna ett svar

Stäng meny