Vad menas med ett kreditlån?

Vad är ett kreditlån

Vad är kreditlån och hur fungerar det? Kreditlån är ett litet, flexibelt lån som är enkelt att ansöka om och det är ofta billigare än snabblån. Här går vi igenom hur det fungerar.

Kanske har du stött på begreppet förut, men för många är kreditlån en obekant term. Kreditlån betyder som det låter – att man har en kredit. Om du tänker efter har du kanske redan möjlighet till en typ av kreditlån fast du inte ens tänkt på det. Många kreditkort har nämligen kredit och då har du chansen att handla på ”krita” för att sedan betala en faktura i efterhand.

Kreditlån fungerar ungefär på samma sätt. Du har en högsta kreditnivå eller maxnivå för kreditlånet och sedan kan du välja att utnyttja hur mycket eller lite du vill av detta belopp. Du betalar alltså för de pengar du faktiskt använt och inte för det återstående beloppet som ligger kvar oanvänt. Du kan själv reglera utbetalningar för att få ut de pengar du behöver.

Kreditlån med maxbelopp

När du nått taket för det maximala lånebeloppet måste du betala tillbaka på skulden för att kunna utnyttja krediten igen. Denna lösning är väldigt vanlig bland företag och ett kreditkonto kan hjälpa till vid toppar med höga utgifter eller oväntade kostnader – vilket annars hade kunnat sänka företagets ekonomi.

Ett kreditlån är alltså tänkt att fungera som en buffert och som privatperson kan du låna allt mellan 200 kronor och 20 000 kronor. Återbetalningstiden varierar men ligger vanligtvis på 3-12 månader. Eftersom du betalar en relativt hög effektiv ränta på lånebeloppet blir det billigare ju snabbare du betalar tillbaka hela lånesumman.

Vad gäller för kreditlån?

Beroende på vilket låneföretag eller kreditkortsföretag du vänder dig till måste du uppfylla vissa grundkrav. Dessa kan exempelvis vara följande:

  • Du måste vara svensk medborgare
  • Du bör vara minst 18 år och myndig
  • Du bör ha deklarerad inkomst
  • Du ska klara kreditupplysning / kreditprövning
  • Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar

Välj rätt kreditlån

Innan du bestämmer dig för att ansöka om kreditlån tjänar du på att jämföra olika alternativ. Kom ihåg att det är den effektiva räntan som är intressant, då denna är den faktiska räntekostnaden för att få låna – inklusive alla avgifter. När man pratar om nominell ränta (den lägre ränta som långivare ofta skyltar med) är inte avgifter och andra kostnader med i beräkningen. Använd gärna en tjänst som jämför lån och ränta åt dig.

Kreditlån utan UC

Även om du har ordning på din ekonomi brukar långivaren göra en kreditkoll. En sådan kreditkoll görs hos UC (Upplysningscentralen) eller hos upplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Fördelen med kreditlån utan UC är att det bara syns en kreditförfrågan, även om du ansökt om kreditlån på flera ställen. Kom ihåg att en kreditkoll sker lika mycket för din egen trygghet – men långivaren vill förstås försäkra sig om din återbetalningsförmåga.

Kreditlån med betalningsanmärkning

Skulle du ha betalningsanmärkningar sedan tidigare behöver det inte innebära att det är kört. Har du god ekonomi i övrigt och en fast inkomst bör det absolut gå att få godkänt på ansökan för kreditlån. Det är upp till varje långivare eller kreditbolag att bedöma om en kredit är lämplig och ibland kan du tjäna på att kontakta dem direkt och fråga vad som är möjligt i ditt fall.

Lämna ett svar

Stäng meny