Vilket privatlån är bäst?

Vilket privatlån är bäst

Det finns en mängd olika privatlån att välja på, men hur hittar man det som är bäst? Här tipsar vi om hur du enklast jämför ränta, avgifter och villkor för privatlån.

Många går till sin gamla vanliga bank och bokar ett möte om de önskar ta ett nytt lån. Men då finns en överhängande risk att du gör en dålig affär. Det bästa är istället att jämföra olika alternativ och sedan välja det låneavtal som ger dig bäst villkor. En riktigt låg effektiv ränta, snabb utbetalning och sjysta villkor avgör om privatlånet är fördelaktigt eller inte.

Jämför och hitta bästa lånet

Hur gör man för att jämföra lån? Du måste inte boka möte eller ringa runt till olika långivare, utan det enklaste är att jämföra lån online. För enklast och snabbast hantering kan du även ansöka direkt online. När du jämför ränta för privatlån bör du kolla upp både den nominella räntan och effektiva räntan. Nominell ränta är den årliga ränta eller avgift som långivaren vill ha för att låna ut pengar.

Men vanligtvis tillkommer avgifter, som uppläggningsavgift och aviavgift. Om du lägger ihop dessa med räntan och beräknar på återbetalningstid (lånets löptid) får du fram vad som brukar kallas för effektiv ränta. Effektiv ränta är alltså den totala kostnaden för att få låna – inklusive ränta. Förutom ränta måste du även betala av själva skulden och detta kallas amortering.

Så ansöker du online

Genom att knappa in hur mycket du vill låna och hur lång återbetalning du önskar kan du se flera förslag på lån och ränta. När du ansöker online får du enkelt fram det bästa förslaget och det blir lite som ett smörgåsbord där du kan plocka till dig det erbjudande som ser bäst ut. Kom ihåg att villkor kan variera mellan olika banker, långivare och kreditbolag. Läs därför igenom villkoren innan du ansöker om lån.

När du väl har bestämt dig fyller du i dina uppgifter och utbetalningskonto och skickar iväg ansökan elektroniskt. Har du ansökt om ett litet lån och allt ser bra ut i dina papper kan du räkna med snabbt svar. Om inte samma dag så dagen efter. Skulle det saknas uppgifter i din ansökan eller om det krävs en manuell granskning av låneansökan kan det ta lite längre tid.

Kontakta långivaren om du har frågor

Anser du att det dröjer kan du alltid höra av dig till långivaren direkt och fråga hur processen ligger till. När du fått godkänt brukar pengarna betalas ut inom ett par dagar – förutsatt att det inte är helg eller röd dag. Om du tar ett lån – exempelvis för att köpa en bil – och sedan ångrar dig kan det vara bra att veta att du alltid har 14 dagars ångerrätt på lån som tecknats via internet eller i mobil (på distans).

Om du ångrar dig kan du enkelt betala tillbaka hela skulden och då slipper du betala avgifter och ränta. För att kunna utnyttja ångerrätten måste du höra av dig till banken eller kreditgivaren inom 14 dagar. Annars har du förbrukat rätten att ångra dig. Om du har tecknat lån kan du alltid amortera extra om du vill och du kan också betala tillbaka hela skulden innan löptiden gått ut.

Lämna ett svar

Stäng meny